Notícies i actualitat

La FCPCcat, entre els 10 entitats ASPACE que rebran acompanyament fins al 2025 per a la transformació cap a l’enfocament social de drets

02 febrer 2024

La FCPCcat, entre els 10 entitats ASPACE que rebran acompanyament fins al 2025 per a la transformació cap a l’enfocament social de drets

02 febrer 2024

La Fundació Catalana per a la Paràlisi Cerebral serà una de les 10 entitats ASPACE que rebran acompanyament fins al 2025 per a la transformació cap a l’enfocament social de drets.

  • A cada entitat participant es formarà un grup de transformació amb 2 professionals, 2 persones amb paràlisi cerebral, 2 famílies, el responsable de l’entitat i un representant del grup d’acompanyament.
  • Treballaran durant dos anys amb eines i estratègies per abordar les necessitats relacionades amb aquest procés de canvi.

Al llarg de la nostra història recent hem transitat per diferents paradigmes d’atenció a la discapacitat: el metge rehabilitador, la integració i la inclusió. Aquests paradigmes han marcat les diferents maneres d’abordar la discapacitat. La diferència principal entre ells ha estat la consideració que es tenia de la mateixa persona amb discapacitat i el seu rol a la societat: des de la perspectiva més passiva de l’enfocament mèdic rehabilitador, els paradigmes següents han apoderat a poc a poc aquest col·lectiu. Així, avui dia parlem de l’enfocament social de drets, un paradigma que posiciona les decisions de les persones amb discapacitat al centre de l’atenció i els suports que reben.

L’abordatge de les persones amb paràlisi cerebral és complex per la seva pluridiscapacitat i perquè el 80% d’elles viuen amb grans necessitats de suport. Requerir suport 24 hores al dia tots els dies de l’any o trobar-se en situació basal, una cosa també habitual en paràlisi cerebral, no resta drets: al contrari, demanda una atenció personalitzada i especialitzada per a garantir-los en un marc en el qual les seves decisions estan en primer pla. Per això, les entitats del Moviment ASPACE van iniciar en 2021 una reflexió sobre com fer costat a les persones amb grans necessitats de suport. El resultat va ser la Guia sobre l’enfocament social de drets editada en 2022, que contextualitza aquest paradigma en la realitat de les persones amb paràlisi cerebral i proposa un procés perquè cada entitat avanci cap a aquest enfocament.

En paral·lel, i al llarg de 2023, hem ofert formacions sobre aquest enfocament a les entitats ASPACE i a persones amb paràlisi cerebral, a més de treballar en projectes pilot de transformació amb diferents entitats ASPACE. Amb tot, 2024 serà un any d’impuls d’aquest canvi per a les persones amb majors necessitats de suport. Amb aquest objectiu hem creat la Xarxa de l’enfocament social drets, en la qual 10 entitats ASPACE rebran formació i acompanyament per a implementar aquesta perspectiva en el seu dia a dia. Cada entitat comptarà amb un grup de transformació que reflexionarà sobre la seva realitat i sobre els canvis que poden implementar per a posar en primer pla les decisions de les persones amb paràlisi cerebral en tots els seus serveis. La Xarxa es reunirà de manera habitual per a intercanviar bones pràctiques i Confederació ASPACE mantindrà un acompanyament a aquestes associacions durant dos anys.

Cal tenir en compte que aquest procés de canvi és un aprenentatge continu, en el qual a poc a poc s’observaran resultats com a exercici de drets i pren decisions de les persones amb majors necessitats de suport. Per això cada grup de transformació de cada entitat comptarà amb representació de totes les persones que la formen, a través de 2 professionals, 2 persones amb paràlisi cerebral, 2 famílies, el responsable de l’entitat i la persona que participa en la Xarxa d’ASPACE.

Text original de la nota de premsa de l’ASPACE